Historie

Malawi er en republik i det sydlige Afrika, som tidligere gik under navnet Nyasaland – et navn, landet havde fået som britisk koloni. Landet er langt og smalt og på den østlige side af landet ligger Malawisøen.

Men der er naturligvis en længere forhistorie. Man ved, der har boet mennesker i nærheden af Malawisøen for så langt tilbage som  3.5 millioner år siden . Malawianerne er efterkommere af en række stammefolk.

Malawi blev selvstændigt i 1964og derefter regeret  af diktator Hastings Banda Landet fik demokrati  i 1994 og har siden gennemført valg hvert 5. år. Demokrati er dog noget, der tager tid i et land, der ikke har tradition for det. Efter demokratiets indførelse blev landet regeret først af Bakili Muluzi (som iøvrigt har fået en del af sin uddannelse i Thisted), og derefter Bingu Wa Mutharika som døde tidligt i 2012.

Malawi fik en kvindelig præsident

Magten blev derefter  givet til den kvindelige vicepræsident, Joyce Banda. Malawi er dermed det andet afrikanske land, der får en kvindelig præsident (det første var Liberia, hvor Ellen Johnson Sirleaf er præsident). Hvor det tit kniber med omtalen af landet, kom Malawi denne gang i alle de vestlige medier.

Malawi er et fattigt land med alt hvad det indbærer. Høj befolkningsvækst,  og stor børnedødelighed er en del af malawianernes hverdag. AIDS er også noget, mange må kæmpe imod – det er dog ikke den dominerende dødsårsag.